Guardar Veure els 2 gadgets utilitzats

Què és la pectina i el seu ús a Melmelades

Compartir
Tècniques - Cuina de mercat

Què és la pectina i el seu ús a Melmelades

Guardar
. Cuiner/a de Gadgets&Cuina

Maite Azkarate

Veure els 2 gadgets utilitzats

La tècnica pas a pas

Molta gent aprofita la fruita de temporada per fer les seves melmelades casolanes, i hi ha un ingredient clau, la pectina, l'ús del qual alguns desconeixen. Què és la pectina? Per a què s'utilitza?

Bé, la pectina és una fibra present de manera natural a les fruites. Funciona com espessidor natural, que en unir-se amb el sucre i els àcids de la fruita forma gels. Aquest és el motiu pel qual el codony adquireix la seva textura en el codonyat.

La quantitat de pectina present en una fruita depèn de la fruita i de l'estat de maduració de la mateixa (com més madura està menys pectina conté). En general les fruites amb més quantitat de pectina són els codonys, pomes i cítrics.

S'utilitza en l'elaboració de melmelades i paté de Fruits (gominoles), combinant-la amb un àcid (normalment suc de llimona o àcid cítric en pols) que la faci reaccionar espessint la preparació.

En afegir pectina a una melmelada casolana, el que aconseguim és espessir sense necessitat d'aplicar coccions tan llargues o afegir tanta quantitat de sucre. Aconseguim per tant melmelades amb més textura i un sabor més fresc i natural.

Un altre punt positiu és que aconseguim més quantitat de melmelada per kg de fruita empleat, ja que reduïm molt els temps de cocció i evitem gran part de l'evaporació de l'aigua de la fruita.

Utilitzar-la és molt senzill:

1.- Disposa al foc la fruita.
2.- Reserva una petita quantitat del sucre i barreja-la amb la pectina.
3.- Quan la fruita fumegi, afegeix la pectina barrejada amb una mica de sucre, en forma de pluja perquè no formi grumolls.

4.- Afegeix la resta del sucre i cou a foc lent uns 10 minuts.
5.- Apaga el foc, afegeix un rajolí de llimona, barreja bé i al pot!

Aquí tens el nostre post sobre com fer conserves casolanes, perquè puguis guardar el teu melmelada molt més temps.

2 Gadgets utilizats a la tècnica

Més tècniques de Cuina de mercat