Guardar Veure els 1 gadgets utilitzats

Esponges de pa de pessic amb sifó d'escumes

Compartir
Tècniques - Cuina creativa i textures

Esponges de pa de pessic amb sifó d'escumes

Guardar
. Cuiner/a de Gadgets&Cuina

Xavi Gener

Veure els 1 gadgets utilitzats

La tècnica pas a pas

La tècnica de les escumes amb sifó (consistent en introduir aire (càrrega de gas N2O) en un líquid) ens permet elaborar pa de pessic en forma d'esponja en menys d'1 minut mitjançant el sifó d'escumes.

Aquestes esponges de pa de pessic (que poden ser de multitud de sabors) suposen un magnífic (i fàcil) recurs a casa per acompanyar multitud de postres, aperitius i fins i tot esmorzars o berenars.

En aquest post il·lustrarem els passos de la tècnica per aconseguir esponges de pa de pessic amb el sifó d'escumes.

A nivell introductori, recordar que el pa de pessic és una massa líquida a la qual hem d'incorporar aire (batut) i donar calor (forn) per convertir-la en una estructura sòlida i esponjosa. Tradicionalment el primer pas d'introducció d'aire a la massa es sol fer de 2 formes:

  • Mitjançant batut (ja sigui d'ous amb el sucre o bé mantega amb sucre).
  • Mitjançant impulsor (llevat o massa mare).

A diferència dels mètodes tradicionals, en aquest cas incorporarem l'aire al bescuit mitjançant el sifó d'escumes, o més concretament mitjançant la càrrega de gas per a sifó. La presència d'ou a la massa de pa de pessic actuarà com a agent de càrrega, així l'aire introduït aconseguirà una emulsió, que després amb l'aplicació de calor ràpid en microones es convertirà en una mena de massa súper esponjosa i airejada, que hem anomenat esponja de pa de pessic.

Cal tenir en compte que les escumes són poc estables en el temps, per la qual cosa cal actuar amb relativa rapidesa, per això la cocció d'aquest pa de pessic no es pot fer en un forn convencional sinó que hem de recolzar la seva cocció en la rapidesa del microones, que aconseguirà retenir l'aire de la massa gràcies a la seva ràpida transmissió de la calor mitjançant ones, aconseguint així l'estructura d'esponja.

Procediment general per elaborar esponges de pa de pessic amb sifó d'escumes:

  1. Barrejar els ingredients (ou, farina, sucre i gust (pasta pura Sosa, pasta concetrada Sosa, polpa o coulis) en got mesclador i barrejar amb l'ajuda d'un batedor túrmix o batedor Bamix. (Exemple de recepta d'Esponja de Gerds amb dosificacions necessàries)
  2. Colar per colador de malla fina.
  3. Abocar al sifó per escumes.
  4. Introduir 2 càrregues de gas al sifó per escumes de 0,5 litres (3 per al d'1 litre). Agitar.
  5. Disposar un got de plàstic d'un sol ús i practicar-3 perforacions a la base per tal que flueixi l'aire i calor.
  6. Alternativament, podem utilitzar motlles de silicona per magdalenes però que siguin molt fins, ja que si és silicona gruixuda no permetrà la ràpida transmissió de calor que es necessita.
  7. Abocar el contingut del sifó lentament, polsant suaument la palanca del sifó, en el got de plàstic fins la seva meitat com a màxim (durant la seva posterior cocció al microones pujarà, per la qual cosa no podem omplir més de la meitat del got).
  8. Introduir en microones i coure durant 40 segons a màxima potència (entre 800 i 1000 W depenent del model de microones). Cal veure la part de dalt completament cuita, sense escuma líquida. Si no fos així, coure 10 segons més.

  9. Deixar reposar sobre reixeta refredadora de pastissos cap per avall i refredar durant un mínim de 15 minuts.
  10. Desemmotlleu un cop fred amb l'ajuda d'un ganivet vorejant suaument per enlairar el pa de pessic fins extreure.
  11. Les esponges de pa de pessic amb sifó d'escumes es poden preparar amb algunes hores d'antelació però sempre haurem deixar-les en el seu got o motlle cap per avall sobre reixeta per desemmotllar-les en el moment del muntatge del plat o consum.

Les esponges de pa de pessic amb sifó d'escumes i un cop realitzades disposen d'un precís grau d'humitat, amb textura molt agradable, sobretot en el cas d'utilitzar pastes concentrades o pastes pures de Sosa Home Xef.
De forma opcional es poden arribar a assecar fins textura cruixent donant successius cops de microones, o bé disposant en deshidratadora d'aliments o forn a baixa temperatura.

1 Gadgets utilizats a la tècnica

Més tècniques de Cuina creativa i textures