Guardar Veure els 3 gadgets utilitzats

Com utilitzar el sifó per escumes

Compartir
Tècniques - Cuina creativa i textures

Com utilitzar el sifó per escumes

Guardar
. Cuiner/a de Gadgets&Cuina

Xavi Gener

Veure els 3 gadgets utilitzats

La tècnica pas a pas

Post que vol servir de guia per fer un bon ús del sifó d’escumes, agafar-li confiança i d’aquesta manera poder gaudir de les grans possibilitats que les escumes de sifó ens ofereixen a la cuina.

Els sifons per a escumes són recipients segurs amb un mecanisme absolutament fiables seguint les instruccions d'ús. A nivell general, mai s'han de barrejar components i càrregues d'altres marques. Un altre consell cabdal és mai obrir si no s’ha buidat prèviament tot el seu contingut, ja sigui al plat o a la aigüera (de fet podem estar tranquils, ja que és pràcticament impossible obrir un sifó d’escumes amb gas a dintre, per molta força que es faci no aconseguirem obrir-lo si no el buidem prèviament).

Coneixent el sifó. Parts del sifó d’escumes:

  • Recipient o dipòsit. És el cos inferior d’acer inoxidable del sifó d’escumes, allà on s’hi aboca la barreja líquida que volem muntar o emulsionar en forma d’escuma. De sifons d'escumes n'hi ha 3 tamanys 250 ml, 0,5 litres i 1 litre. Per cuinar a casa, recomanem el de 0,5 litres, essent també suficient el de 250 ml. El sifó de 1 litre està més aviat indicat per a restauració, hosteleria i càterings.

  • Capçal. Mecanisme superior d’acer inoxidable del sifó d’escumes que serveix de tapa del sifó i per on s’introdueixen les càrregues de gas i des d’on en surt el seu contingut en forma d’escuma mitjançant l'accionament de la seva palanca. Es posa i treu a rosca. La seva part inferior allotja la junta de silicona, la molla i la vàlvula, que sempre hem d’assegurar estiguin ben netes i ben fixades.

  • Boquilles decoratives. Embocadures per on surt l’escuma del sifó. Trobem les boquilles rectes i les arrissades. Es col·loca a rosca a sobre del capçal.


  • Dipòsit de les càrregues. Tub cilíndric d’acer on es col·loquen les càrregues de gas. Enroscant a la part superior del sifó on està la vàlvula es produeix el buidatge segur del gas cap a l’interior del recipient del sifó d’escumes. Un cop produït aquest transvasament de gas es pot retirar el dipòsit de càrregues i llençar la càrrega buida.

Passes a seguir per utilitzar el sifó d’escumes:

  1. Omplir el recipient amb la preparació o barreja líquida. Aquesta preparació o barreja líquida haurà d’incloure la proporció adequada d’algun dels agents de càrrega base per a muntar escumes de sifó (greix, fècula, albúmina, gelatina o proespuma). El líquid dipositat al sifó haurà d’estar perfectament colat (amb colador de malla fina i/o super bag) per a no obstruir la vàlvula i els seus ingredients s’hauran d’haver barrejat amb túrmix (important recomanació que esdevé obligació en cas d’intervenir algun agent de càrrega en pols, com ara proespuma, albúmina en pols, gelespesa o xantana o instangel). Cal respectar la línia de càrrega màxima, sempre hem de deixar un mínim espai lliure per a l’entrada d’aire provinent de les càrregues de gas.


  2. Enroscar el capçal, degudament net i correctament fixades la vàlvula, molla i junta de silicona inferiors.
  3. Col·locar la càrrega de gas a dins del dipòsit de càrregues. La boca o coll de la càrrega s’ha de situar cap enfora del dipòsit per així entrar en contacte amb la vàlvula del capçal i poder transvasar el gas.

  4. Col·locar el dipòsit de les càrregues al capçal del sifó. És molt important per fer aquesta operació de forma correcta, el girar el sifó d’escumes cap per avall prèviament, i col·locar el dipòsit de les càrregues des de baix. Així, el gas entrarà de baix a dalt a dins del sifó i assegurem que penetra tot el líquid de l’interior.
  5. Enroscar fins buidar tota la càrrega de gas. Fem una primera roscada fins a que detectem que la boca de la càrrega ha fet contacte amb la vàlvula. Aleshores, en el moment en que comença a entrar aire al sifó, cal roscar amb rapidesa i energia per produir un eficaç buidat de la càrrega a dins dels sifó. Si hem d’introduir una segona càrrega és convenient remenar o sacsejar verticalment el sifó d’escumes abans de retirar el dipòsit de la primera càrrega.
  6. Deixar reposar en nevera. Un cop buidada la darrera càrrega, i sense treure el dipòsit de les càrregues, es fa sempre un repòs en nevera (entre 4 i 5ºC) amb el sifó carregat i en posició horitzontal. Aquest repòs pot ser de minuts, hores o dies depenent de la naturalesa de l’escuma. El repòs del sifó d’escumes carregat en nevera és obligat i d’un mínim de vàries hores en cas d’escumes amb base greix, fècula o gelatina. En l’altre extrem, en cas de fer servir proespuma fred o proespuma calent com agent de càrrega, gairebé no cal repòs, l’escuma de sifó ofereix una consistència correcta de forma instantània. Mai posar al congelador ni baixar temperatura a menys de 1ºC
  7. Escalfar al bany maria a 60-70 ºC en cas d’escumes calentes, mai sobrepassar aquesta temperatura. Servir directament de nevera en cas d’escumes fredes.
  8. Emplatar. A l’hora d’emplatar es recomana fer una prova prèvia en un bowl o recipient a banda per a comprovar l’adequada consistència i condimentació de l’escuma. Aleshores, cal tenir molt en compte que l’escuma de sifó és una textura de consistència efímera, que aguanta la seva textura entre 5 i 10 minuts solament. Així, sempre s’ha d’emplatar l’escuma just abans del passi a sala o sortida a taula.
  9. Buidar el contingut sobrant abans d’obrir el sifó d’escumes. Buidar a la pica tota l’escuma i aire sobrant, fins que no surti res. Aleshores podem desenroscar i obrir tranquil·lament el capçal per netejar el sifó d’escumes.
  10. Netejar el sifó d’escumes. Netejar el cos del sifó amb aigua tèbia i una mica de sabó. Sacsejar i assecar. Netejar el capçal curosament amb el petit raspall subministrat. No rentar al rentavaixelles. Guardar obert i separat el capçal del cos del sifó d’escumes per evitar males olors.

El funcionament del sifó d’escumes és molt senzill. Que no espanti a ningú aquesta llista, amb aquestes 10 passes per utilitzar el sifó d'escumes hem volgut ser detallistes i exhaustius per assegurar-vos una bona pràctica i un èxit a les vostres immersions a la cuina creativa de la mà de les textures de les escumes de sifó, així de fàcil...i de segur!

3 Gadgets utilizats a la tècnica

Més tècniques de Cuina creativa i textures