Guardar

Pela, ratlla i esprem!

Compartir
Tècniques - Aliments de temporada

Pela, ratlla i esprem!

Guardar
. Cuiner/a de Gadgets&Cuina

Gadgets & Cuina

Veure els 0 gadgets utilitzats

La tècnica pas a pas

Àcids i rics en vitamina C, aquesta és la carta de presentació dels cítrics. Dins de l'exclusiu "club" dels cítrics hi trobem: la llimona, la taronja, la llima o llimona dolça, l'aranja i la mandarina; tots amb les seves diverses varietats depenent de la regió en què es conreïn. Són les reines de les fruites de temporada de l'hivern i d'elles n'aprofitem fins i tot la pell.

Aquest micropost és una petita guia per "treure tot el suc" a aquestes fruites. Així que: pela, ratlla i esprem!

Pela!

Si vols treure tota l'escorça, pela la taronja o la llimona amb un pelador de pell dura.

Les fruites dels cítrics tenen una escorça composta de dues capes. La més superficial és la pell o epicarpi que acostuma a ser brillant i una capa interior més porosa i amarga anomenada mesocarpi. Si volem pelar aquestes dues capes de l'escorça el millor és utilitzar peladors de pell dura. Són peladors dissenyats per cumplir la llei del mínim esforç. Amb la fulla d'acer inoxidable basculant de tall precís, normalment inclouen un buidador punxant per treure les parts tocades o en mal estat.

Si vols treure pelar només la pell superficial, pela amb un pelador de pell fina.

Sovint per cuinar o en cocketeleria necessitem pelar la pell (epicarpi) dels cítrics. Només la capa superficial, perquè la més porosa (mesocarpi) ens pot amargar el plat, pastís o la beguda que estiguem preparant. En aquest cas, recomanem utilitzar els peladors de pell fina, que estan pensats per pelar tomàquets o kiwis però per treure la pell de la taronja o de la llimona ens aniran molt bé.

Ratlla!

Els ratlladors de cítrics ens permeten ratllar la part de l'escorça superficial. N'hi ha de molts tipus i escollir-ne un dependrà del que més s'adapti a la nostra comoditat. La pell ratllada de la llimona, la taronja, etc és un ingredient molt utilitzat en pastisseria i es pot congelar.

Esprem!

Espremedors manuals: són pràctics i per quantitats individuals o per cockteleria són molt recomanables. Generalment requereixen tallar la fruita per la meitat i si volem un suc més dolç no hem d'arribar a espremer la part del mesocarpi, ja que aquesta capa en contacte amb el suc ens l'amargarà.

Existeixen també un altre tipus d'espremedors dissenyats per pulveritzar el suc, per exemple l'spray pulveritzador de suc de llima i de llimona de Lékué.

Espremedors elèctrics: són genials pel dia a dia i molt còmodes per fer litres de suc que per tota la familia. Actualment hi ha espremedors que permeten emulsionar la polpa i aprofitar totes les vitamines de la taronja o dels altres cítrics.

Més tècniques de Aliments de temporada

Tècnica

Carxofes

Guardar