Guardar Veure els 3 gadgets utilitzats

Visca el formatge!

Compartir
Tècniques - Rebost

Visca el formatge!

Guardar
. Cuiner/a de Gadgets&Cuina

Gadgets & Cuina

Veure els 3 gadgets utilitzats

La tècnica pas a pas

Els antics grecs consideraven el formatge un regal dels Déus, segurament molts amants del formatge coincidiran amb aquesta definició.

Els seus orígens es remunten als orígens de la civilització, hi ha dades que indiquen que es consumia cap al 6500 AC. El formatge es va estendre per Europa i en l'època romana es va sofisticar la seva elaboració.

De formatges n'hi ha molts, tants que resulta molt complicada la seva classificació. La gran majoria de formatges s'identifiquen amb la zona geogràfica de la qual procedeixen i en moltes zones la classificació es regula a través de la denominació d'origen.

Els formatges es poden classificar per procedència de la llet: Llet de vaca (Maó, Edam), llet d'ovella (Torta del Casar, Roncal, Idiazabal, Manchego), llet de cabra (Camerano, Múrcia al vi), barreja (Ibèric) o llet de búfala (mozzarella ).

Nota: La llet més utilitzada és la de vaca, cabra, ovella i les seves barreges.

Un altre criteri de classificació és el procés d'elaboració: formatge fresc, fos, formatge madurat o fermentat, formatge suero (mató), formatge de pasta filada o formatge ratllat o en pols. 

Els formatges també es poden classificar pel seu contingut en matèria grassa:

 • Grassos: Si tenen mínim un 45% de matèria grassa , mai més del 60%.
 • Semigrasos: Si tenen mínim 25% de matèria grassa , mai més de 45 %.
 • Desnatats: Si no tenen res de matèria grassa o com a molt un 10%.
 • Semidesnatats: Si tenen menys del 25% i mínim 10%.
 • Extra-grassos: Si tenen un 60 % o més.

Però en aquest post especial pels amants del formatge, ens centrarem en la classificació segons la textura dels formatges, per recomanar els millors gadgets per tallar-los, cuinar-los i degustar-los.

El formatge segons la seva textura:

 • Dur: són els formatges més consistents , difícils de tallar i tenint-los que raspar algunes vegades. És complicat tallar-los en rodanxes senceres perquè es trenquen. Per a aquest tipus de formatge recomanem utilitzar el ganivet especial per a formatge dur:


  Si volem ratllar el formatge dur, el millor serà utilitzar un ratllador de ratlladura fina:


 • Semi-dur: la majoria dels formatges pertanyen a aquest grup i es poden tallar en rodanxes sense trencar-se. Per tallar aquests formatges el millor és un ganivet per formatges semi-durs o una guillotina de formatges.


  Per a aquests formatges també és molt recomanable utilitzar un tallador que fa encenalls i ratlla


 • Tou: són els formatges cremosos. La nostra recomanació són els ganivets per a formatges suaus.


 • Semi-tou: són vetes o blaus . Són formatges que es poden untar o tenen textura trencadissa , per a aquest tipus de formatge són fantàstics els ganivets específics de formatge semisuave.


  Per tallar el "tete de moine" el millor serà aquest tallador especial

Però si una cosa té el formatge és que no només es talla, també es fon. El formatge fos segurament és una altra de les meravelles que els déus grecs veneraven, a Gadgets & Cuina us proposem fer una raclette i/o una fondue.

La raclette:
La raclette és un plat tradicional valaisà. Tradicionalment consistia a fondre formatge apropant-lo a un forn oa les brases. Avui en dia , utilitzem una graella elèctrica i el formatge se serveix fos, acompanyat amb patates cuites o amb embotits .

Fondue:
Un dels plats nacionals de Suïssa, la fondue original és de formatge, però actualment trobem moltes versions (de carn, peix, verdures, xocolata, etc). La fondue permet mantenir fos el formatge mentre es degusta . Submergir un punxó amb un tros de pa en una fondue i compartir amb amics i familiars segurament és un dels rituals favorits de qualsevol amant del formatge. Visca el formatge fos!

3 Gadgets utilizats a la tècnica

Més tècniques de Rebost

Tècnica

Sucre invertit

Guardar