Guardar Veure els 4 gadgets utilitzats

Com treballar el fondant: eines bàsiques.

Compartir
Tècniques - Com es fa?

Com treballar el fondant: eines bàsiques.

Guardar
. Cuiner/a de Gadgets&Cuina

Gadgets & Cuina

Veure els 4 gadgets utilitzats

La tècnica pas a pas

El fondanto pasta de sucre, és fa servir molt en decoració de pastissos, galetes i cupcakes bàsicament per fer figures i formes de fondant i també per folrar pastissos amb fondant de color.

El fondant és molt mal·leable, té l’elasticitat justa i és força resistent, fets que el fan perfecte a l’hora de donar forma, estirar, gravar i retallar. El més important per treballar-lo bé es tenir les eines adequades i la cura necessària perquè no s’enganxi.

El fondant es ven en format pastilla i normalment el primer que haurem de fer és estirar el fondant a un gruix determinat per poder treballar-lo abans de donar-li forma, i els estris imprescindibles seran:

1. Corró per a fondant: Els corrons per a fondant sempre han de ser de materials antiadherents i impermeables, mai de fusta, essent el material més recomanat el polipropilè (polímer apte per a ús alimentari). Els corrons per a fondant els trobarem de diferents mides:

  • Corró per a fondant de 40 cm, idoni per estirar el fondant per folrar pastissos. És interessant l’opció de les guies laterals per a precisar el gruix.
  • Corró per a fondant de 22 cm, amb guies d’anella de silicona, és ideal per estirar fondant per fer formes, vores, randes i plaques per ser tallades amb talladors i expulsors especials per a fondant. Es pot estirar a diferents gruixos segons el color d’anella que es posi a banda i banda.

2. Silpat. Planxa de silicona sobre la qual es treballa el fondant amb gran facilitat donada la seva antiadherència.

3. Spray desmotllant Bake Easy i també Crisco, aplicats directament al fondant o bé al corró o les mans de treball, per evitar que el fondant s’enganxi. També es pot fer servir sucre llustre o bé maizena, tot i aquests 2 darrers ingredients tenen l’inconvenient d’emblanquir el fondant.

Seguidament, a l’hora de donar forma definitiva i modelar figures amb fondant les eines fonamentals serien:

4. Set 6 eines per decorar fondant. Conjut d’esteques de doble punta amb un acabat diferent a cada extrem que permeten donar diverses textures, relleus, formes, cavitats, arrodoniments, volums, etc...

5. Rodet per a tires de fondant per gravar i donar relleu de forma fàcil i amd diferents alternatives d’acabats. Més senzill, però no menys pràctic és rodet tallador marcador de fondant, per tallar i donar forma a les vores.

6. Talladors amb expulsor. Ampla col·lecció de talladors especials per fondant amb sistema d’expulsió per col·locar la peça tallada de forma còmoda i segura a sobre del pastís, galeta o cupcake. La majoria porten un gravat interior que es transfereix al fondant, fet que atorga les figures d’extraordinari realisme.



7. Motllos de silicona flexibles amb formes diverses. Són motllos de silicona amb cavitats de diferents formes que acaben moldejant el fondant que hi depositem al seu interior. Recomanable espolsar prèviament les cavitats i racons del motllo amb maizena o Crisco.

8. Allisador de fondant o smoother. Els allisadors són planxes que permeten estirar perfectament el fondant perquè no quedin bombolles ni arrugues. Genials per unificar tot el fondant que recobreix el pastís.

Per acabar, ens faltarien els gadgets o ingredients per donar color, textura i la possibilitat d’enganxar les formes i figures fetes al pastís, galeta o cupcake.

9. Colorants. Tot i haver-hi múltiples colors de fondant existeix la possibilitat de personalitzar el color desitjat. Els colorants en pasta o gel són els indicats per barrejar amb el fondant i així poder jugar amb una àmplia paleta de colors. S’ha de dipositar el colorant amb bastonet o escuradents. D’altra banda, els colorants en pols i brillantines es fan servir per treballar en sec, un cop la figura de fondant estigui assecada i la pintura no es barregi. En aquest cas es pinta amb pinzells per fondant prèviament humits amb una mica d’aigua o amb alcohol blanc (vodka, ginebra).

10. Cola alimentària, s'aplica amb els pinzells de fondant. Per enganxar sprinkles millor glaça o icing.

11. Goma tragacant El fondant s’ha de modelar mentre està tou i haurem de deixar assecar les figures que fem per després pintar-les, enganxar-les o manipular-les. De fet, es recomana fer les figures de fondant uns dies abans de fer el pastís. Una manera d’assecar més ràpidament el fondant per modelar figures és barrejar-lo amb una mica de goma tragacant. 

4 Gadgets utilizats a la tècnica

Més tècniques de Com es fa?